Å komme på besøk i fabrikken til Sandnes Garn er som å komme inn i Willy Wonkas verden.

Storslått, overveldende og utrolig fascinerende.

Dorthe Skappel

Samarbeidet


 

Å komme på besøk i fabrikken til Sandnes Garn er som å komme inn i Willy Wonkas verden. Storslått, overveldende og utrolig fascinerende.
Ulltrådene suser forbi som det fineste spindelvev, samler seg til den reneste bomullssky og renner ut som den lekreste krem i store fat. Det glinsende, tunge garnet er mettet med pigment, og fargenyansene nærmest eksploderer foran øynene.
Sjefen sjøl, Harald Mjølne er leken i sine avgjørelser og kvikk på avtrekkeren. Uredd og sikker har han bygget opp en fabrikk som hører til sjeldenhetene i vår tids Norge.
Jeg er utrolig stolt og takknemlig for de muligheter han og fabrikken har gitt meg og håper vårt samarbeid kan fortsette å inspirere og glede strikkere rundt om i landet langt inn i fremtiden.

Dorthe Skappel

 


 
 

Sandnes Garn

Sandnes Garn

Den Norske garnfabrikken

-Produksjonsetappen fra ull til garnnøster-

 

 

Ull rett fra sauen går gjennom vaskemaskinen.

Etter vask kardes ulla. Dette vil si at ulla blir gredd slik at den blir jevn og fin. Langfibrene blir strukket og blir liggende parallelt, samtidig blir både korte fibre, bøss og urenheter fjernet. Ut kommer tråd klar for spinning.

I kamgarnproduksjonen kjøpes tops inn rom råvare. Tops er ull som er vasket og kjemmet.

Bilde av bearbeidet tops klar for spinning.

Topsgarnet spinnes på spoler.

 

Garnet tas fra spoler til hespler.

Ferdige hespler.

I fargekjøkkenet blandes fargestoff og kjemikalier. Sandes bruker kun miljøvennlige godkjente stoffer i forhold til norske miljøkrav. Det farges 200 kg på hespler i hvert fargekar.

Etter farging er garnet vått. Først klemmes det meste vannet ut mellom to ruller. Deretter hentes hesplene av en robot og plasseres i luftørkeovn.

Garn klar til nøsting.

I nøstemaskinen hentes garnet direkte fra hespler. Sandnes har 4 nøstemaskinre som henter nøster, legger på banderole og strekkoder og pakker automatisk i 1 kilos poser.

 

Nøster får banderole. Siste ledd før garnet er klart til strikking!